Donald Trump a demonstrat că nu ascultă de nimeni când își pune în gând ceva. Din acest motiv, îngrijorarea în rândul șefilor de state este extrem de mare. 

Concret, Trump a anunțat că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel!

Uniunea Europeană l-a avertizat pe preşedintele Statelor Unite să evite luarea acestei decizii. Președintele Franţei, Emmanuel Macron a spus și el că această iniţiativă poate avea consecinţe grave. 

Pe de altă parte, Vladimir Putin consideră că statutul Ierusalimului trebuie determinat prin negocieri între Israel şi Autoritatea Palestiniană.

Liderul de la Ankara, Recep Erdogan a fost mai tranşant şi a amenințat SUA cu întreruperea legăturilor diplomatice. Acesta a convocat pentru 13 decembrie reuniunea extraordinară a Organizației Cooperării Islamice.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a interzis membrilor Guvernului său să comenteze subiectul. Identitatea noastră națională istorică este confirmată în fiecare zi, mai ales azi. Am ce spune la acest capitol, dar o voi face mai târziu”, a spus Netanyahu.

Ierusalimul este considerat oraş sfânt pentru credinţele creştină, iudaică şi musulmană. Potrivit acordului de pace din 1993, statutul acestei localităţi urmează să fie stabilit în cadrul negocierilor.

Dreptul suveran al Israelului asupra Ierusalimului nu a fost recunoscut, iar toate statele şi-au păstrat reprezentanţele diplomatice la Tel Aviv. 

Începând cu 1967, Israelul a ridicat zeci de clădiri în Ierusalimul de Est unde trăiesc în jur de 200 de mii de evrei. Construcţiile sunt considerate ilegale de comunitatea internaţională.

Citește mai mult: https://www.publika.md/donald-trump-a-anuntat-ca-sua-recunosc-orasul-ierusalim-drept-capitala-a-statului-israel_2989011.html#ixzz50VYTgPui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here