Legea recursului compensatoriu produce haos în sistemul penitenciarelor. Trei deţinuţi de la închisoarea din Giurgiu au fost eliberaţi, deşi nu ar fi trebuit să beneficieze de zile de libertate!

Cei trei erau închişi pentru viol, tâlhărie şi trafic de persoane şi stăteau în condiţii care îndeplinesc standardele europene.

Doi dintre ei s-au întors în celulă, dar al treilea a dispărut fără urmă. Conducerea penitenciarelor face o anchetă, în timp ce liderii sindicali cred că toate dosarele ar trebui reverificate.

În ultimele două săptămâni, peste 500 de condamnaţi au ieşit pe porţile închisorilor din România. Sunt cei care au primit câte 6 zile de libertate pentru fiecare lună petrecută după gratii în condiţii improprii.

Problema este că cei care au făcut acest calcul au greșit grav. Cu pedepse cuprinse între 5 și 10 ani, cei trei deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu nu aveau ce să caute în libertate.

Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al ANP: “Trei persoane private de libertate au fost puse în libertate, deşi nu trebuia. Important de spus e că două au fost deja reîncarcerate. Pentru al 3-lea încă se desfășoară măsuri în vederea încarcerării.

Al treilea deţinut este cetăţean străin şi a fost condamnat pentru trafic de persoane. Autorităţile l-au dat în urmărire şi există informaţii că ar fi părăsit ţara. A avut tot dreptul să facă acest lucru, pentru că era un om liber.

Incidentul deosebit de grav vine la scurt timp după ce un violator eliberat pe baza aceleiași legi a atacat din nou. Fusese condamnat la 10 ani de închisoare după ce violase o copilă de 13 ani. A ieşit din penitenciar după ce conducerea închisorii i-a dat 354 zile compensaţie pentru timpul petrecut în puşcărie. La două zile după ce a fost eliberat, a violat o tânără din Bucureşti. Acum este din nou arestat.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: “Vă mărturisesc că este mult şi pentru orice aşteptare a mea. Adică nu credeam că impactul este… va fi atât de mare.

În total, peste 3300 de deţinuţi vor fi eliberaţi mai devreme din închisori ca efect al aplicării recursului compensator.

Articolul aici: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/trei-dec-inuc-i-eliberac-i-din-grec-eala-din-penitenciar-cel-mai-probabil-erau-recidivisti-si-cu-pedepse-mari.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here