Executivul a aprobat Regulamentul cu privire la organizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământul dual. Documentul prevede modernizarea cadrului normativ conform standardelor europene.

Regulamentul stabileşte elementele definitorii pentru învăţământul dual, timpul alocat pregătirii teoretice şi practice.

Totodată, sunt reglementate drepturile și obligaţiile agentului economic şi ale instituţiei de învăţământ profesional tehnic. În premieră, este introdus termenul de „salariu de ucenicie” pentru remunerarea activității desfăşurate de elev în cadrul întreprinderii.

De asemenea, sunt reglementate atribuţiile Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), partener al Guvernului în realizarea programului de învăţământ dual. CCI va deveni o instituţie de suport și de monitorizare a programelor de studii.

Finanţarea învăţământului dual va fi asigurată atât din bugetul de stat, cât și din sursele agentului economic.

Învățământul dual este o formă alternativă de organizare a învățământului profesional tehnic. Presupune instruirea simultană în cadrul unei instituții de învățământ profesional tehnic și în cadrul unei întreprinderi.

În anul de studii 2016-2017 circa 20 de companii au implementat astfel de programe de studii. Totul în colaborare cu 9 instituţii de învăţământ profesional tehnic.

Citește mai mult: http://independent.md/guvernul-aproba-regulamentul-cu-privire-la-invatamantul-dual/#.Wleesa6WbIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here