Şapte noi membri ai Guvernului au depus astăzi jurământul în prezenţa preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a premierului Pavel Filip. Asta după ce decretele de învestire au fost semnate de către Candu, care a exercitat temporar interimatul funcției de președinte al țării.

Primul a depus jurământul Iurie Leancă, cel care va exercita funcţia de vicepremier pentru Integrare Europeană.

Leancă a mai avut o astfel de experienţă în 2009, când a fost numit şef la Externe.

Cristina Lesnic va fi vicepremier pentru Reintegrare. Până acum a fost în fruntea Direcţiei pentru integrare europeană a Ministerului de Interne.

A revenit la Guvern și fostul premier Chiril Gaburici, care va conduce de această dată Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Alexandru Tănase va ocupa din nou fotoliul de ministru al Justiţiei. El a mai condus acest minister în perioada 2009-2011.

Conducerea Ministerului de Externe a fost preluată de Tudor Ulianovschi care a venit din funcţia de ambasador în Elveţia. A ieşit în evidenţă faţă de ceilalţi membri ai Guvernului prin faptul că nu a citit textul jurământului, dar l-a învăţat pe de rost.

Fotoliul de ministru al Sănătăţii i-a revenit Svetlanei Cebotari, care până acum a fost şefa Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Agricultura şi Dezvoltarea Regională vor fi gestionate de rectorul Universităţii Agrare, Liviu Volconovici.  De emoţie, probabil, el a uitat să-şi pună semnătura pe jurământ, dar şi-a dat seama în scurt timp.

Sunt sigur că ne vom ţine departe de polemicile şi disputele politice cum am făcut până acum.  Această nouă formulă guvernamentală cu care începem anul este una care s-ar încadra perfect în dimensiunea tehnocrată. La finalul acestui an să putem sta în faţa cetăţenilor Republicii Moldova şi să le spunem că am făcut maximum pentru a face viaţa lor puţin mai bună”, a spus Pavel Filip.

Guvernul Filip a reuşit să aducă o stabilitate financiară, să aducă o creştere economică şi să pună bazele unor elemente noi ce aduc dezvoltare şi progres. Într-o nouă componenţă lucrurile începute bine vor fi duse până la capăt. Anul 2018 este un an dificil şi plin de provocării. Trei repere sunt importante şi anume ca instituţiile să fie funcţionale şi să fie guvernate de lege. Demnitarii să aibă simţul datoriei şi respectul pentru oameni şi funcţionarii să fie profesionalişti„, a declarat și Andrian Candu.

Cabinetul Filip a fost învestit în ianuarie 2016. În această perioadă a fost adoptată o nouă lege a Guvernului, iar numărul de ministere a fost redus de la 16 la 9. 

Articolul aici: http://www.canal3.md/ro/sapte-noi-membri-ai-guvernului-au-depus-juramantul-in-prezenta-presedintelui-parlamentului-andrian-c_60044.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here