Economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere de 3,1 la sută, în primul trimestru al acestui an în comparație cu perioada similară a anului trecut, potrivit Moldpres. Asta în timp ce, în primul trimestru al lui 2016, creșterea a fost de 0,8 la sută.

Statisticile confirmă estimările analiștilor și ale autorităților, care se  așteaptă la un avans de 3-4 la sută în anul curent.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-martie PIB-ul a înregistrat o creștere de 29,67 miliarde de lei, față de sporul de 27 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului trecut. Este al cincilea trimestru consecutiv în care economia se află în creștere, după declinul din anul 2015.

Potrivit Moldpres, o contribuţie semnificativă la creșterea economică au avut-o comerțul cu ridicata și amănuntul, informațiile și comunicațiile, industria extractivă și cea prelucrătoare, precum și agricultura și construcțiile.

În același timp, o contribuție negativă la creșterea PIB-ului au avut-o administraţia publică şi apărarea, asigurările sociale obligatorii, învăţămîntul, sănătatea şi asistenţă socială.

Ministerul Economiei și Fondul Monetar Internațional prognozează o creștere economică de 4,5 la sută în 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here