Curtea Constituţională a Republicii Moldova a spus NU organizării referendumului iniţiat de Igor Dodon. Magistrații CCM au decis că referendumul nu poate avea loc din motiv că întrebările reflectate în decretul preşedintelui depăşesc împuternicirile constituţionale ale şefului statului.

Astfel, Curtea a stabilit că prima întrebare, care prevede abrogarea legii care a pus miliardul furat pe spatele cetățenilor, nu ţine de competenţa şefului statului.

De asemenea, magistrații CCM au stabilit că întrebarea privind studierea disciplinei Istoriei Moldovei în şcolile din Republica Moldova nu poate fi supusă unui referendum, deoarece studierea istoriei în şcoli nu ţine de mediul politic, ci de cel academic.

Totodată, judecătorii au stabilit că şeful statului nu poate cere împuterniciri suplimentare şi nici nu poate solicita modificarea numărului de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova.
Decizia Curţii Constituţionale este irevocabilă şi definitivă.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a calificat decizia Curții drept una politică ce are scopul de a-i limita președintelui competențele.

„Ceea ce am urmărit noi astăzi, inclusiv zilele anterioare, buna dispoziție a domnului Ghimpu demonstrează că alianța, neformal, dar activează. Și prin mâinile PL-ului, de facto guvernarea a încercat încă o dată să limiteze competențele președintelui”, a declarat Lebedinschi.

Cert este că șeful statului a declarat miercuri, în cadrul unui dialog cu presă că, în cazul în care Curtea Constituțională va decide anularea referendumului inițiat de el, ar putea semna un alt decret pentru un alt referendum consultativ.
„Dacă se va decide anularea acestui referendum, nu exclud că voi semna un alt decret pentru un alt referendum, voi insista pentru a atinge obiectivele pe care le-am trasat”, a declarat miercuri Igor Dodon.

Amintim că, la sfârșitul lunii martie, Igor Dodon a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte, printre care anularea legii miliardului şi reducerea numărului deputaţilor. Alte două chestiuni ţin de oferirea drepturilor suplimentare preşedintelui şi de studierea Istoriei Moldovei în şcolile din RM. Comisia de la Veneția a criticat intenția lui Dodon de lărgire a atribuțiilor președintelui.

CEC a anunțat că organizarea acestui exercițiu va costa bugetul de stat peste 70 de milioane de lei. Premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul nu are așa bani și nu va finanța referendumul: „Preşedintele Dodon vrea să-şi facă campanie electorală pe banii statului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here