Tot mai mulți moldoveni sunt plecați peste hotare sau pur și simplu au încetat să mai crească animale. Așa motivează vânzătorii de carne prețurile ridicate și scăderea cantităților vândute.

Țara noastră riscă să rămână fără producători de carne. Anunțul a fost făcut de Camera de comerț din Moldova.

Din cauza pestei porcine din Ucraina a fost interzis importul cărnii din această țară care era până nu demult principalul furnizor. Potrivit Camerei de Comerț, piața internă poate asigura doar 52% din consum.

Cota de import pentru 2017 la carnea de porc din UE s-a epuizat în august, iar la carnea de pui încă din iunie.

În septembrie, în Republica Moldova a fost înregistrat cel mai mare preț la carne refrigerată de porc din toată Europa. Pe piaţa din Moldova carcasa refrigerată se vinde cu 2,55 euro, fără TVA. Asta în condițiile unor prețuri de 1,20 euro (Olanda) sau 1,74 (Italia). 

Procesatorii vor fi nevoiţi să cumpere carne din UE cu taxe vamale ce constituie 20% din preţul cărnii importate plus 200 de euro. Astfel, preţurile produselor din carne fabricate în Moldova vor crește considerabil.

Procesatorii solicită Guvernului iniţierea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotei de import liber a cărnii de porc.

Amănunte aici: http://impacttv.md/video-atentie-se-scumpeste-carnea-carnea-de-porc-de-doua-ori-mai-scumpa-decat-olanda/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here