Traian Băsescu a catalogat drept o ”mare eroare politică” anularea vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Ucraina. De asemenea, fostul președinte al României s-a referit și la respingerea vizitei la Bucureşti a preşedintelui Parlamentului Ucrainei.  

În condiţiile în care noua lege a educaţiei încă nu a fost promulgată în Ucraina, Băsescu e de părere că vizita lui Klaus Iohannis la Kiev nu trebuia nicidecum anulată.

Decizia reprezintă o mare eroare politică, în condiţiile în care noua lege a educaţiei încă nu a fost promulgată. La limită, dar încă era timp pentru discuţii şi negocieri la nivelul celor doi şefi de stat. Iar după discuţiile bilaterale, la declaraţia comună în faţa presei, preşedintele României trebuia să exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere susţinut în discuţii şi concluziile la care s-a ajuns”, a scris Băsescu pe Facebook.

Fostul președinte al României spune că vizita putea fi un mare succes sau un mare eşec. Dar era important pentru românii din Ucraina să vadă interesul președintelui lor.

Din păcate, anulând vizita, am părăsit bosumflaţi <<câmpul de bătălie>> înainte de a trage…. Eu aş fi tras, chiar dacă şansele de succes erau mici. Nimic nu este umilitor când aperi interesele românilor din afara frontierelor. Anularea vizitei ar fi fost justificată dacă preşedintele Ucrainei ar fi promulgat imediat noua lege a educaţiei, a mai scris Băsescu.

Klaus Iohannis şi-a contramandat vizita după adoptarea, de către Rada Supremă, a noii legi a educaţiei.

Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei care, fără să anunţe partenerii – şi suntem partenerii Ucrainei – a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce. Practic, dacă această lege va intra în vigoare va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Pe noi ne doare acest lucru”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Ucraina a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia vor fi interzise şcolile ruse, ungare şi române.

Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar câteva materii în limbile native.

Citește aici: http://http://unimedia.info/stiri/Basescu-despre-anularea-vizitei-lui-Iohannis-in-Ucraina-O-eroare-politica.-Era-timp-pentru-negocieri.-Am-parasit-bosumflati-campul-de-batalie-inainte-de-a-trage-ultimul-cartus-139910.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here