Mâine se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire, proces istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. 1 Decembrie a devenit astfel și Ziua Națională a tuturor românilor.

În toate orașele de peste Prut se vor organiza evenimente speciale, dedicate Marii Uniri.

Și în Republica Moldova vor avea loc mai multe manifestări cu acest prilej.

Iată programul acestor acțiuni: 

Concert la Consulatul General al României din Cahul

Consulatul General al României la Cahul a organizat deja (28 noiembrie) o recepție cu prilejul zilei de 1 Decembrie. Evenimentul a deschis seria manifestărilor care marchează Centenarul Marii Uniri.

Mitropolia Basarabiei va ține o slujbă pentru unitatea poporului român

Ziua Națională a tuturor românilor va începe cu o rugăciune oficiată de preoții Mitropoliei Basarabiei. Slujba va începe la ora 10:00 în incinta Paraclisului Mitropolitan din Str. 31 August 1989.

Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, și Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, vor săvârși un Te-Deum și vor înălța rugăciuni pentru unitatea poporului român.

„Marșul Recunoștinței” organizat de Partidul Unității Naționale

Partidul Unității Naționale va organiza de 1 Decembrie un eveniment de comemorare a eroilor români. Evenimentul va avea loc sub genericul „Marșul Recunoștinței”. Acesta va începe la ora 18:00 în Scuarul Gării feroviare și se va termina la Cimitirul Eroilor Români.

Marșul este dedicat soldaților români căzuți în primul război mondial pentru salvarea Basarabiei de la teroarea hoardelor bolșevice. Momentul va fi dedicat și soldaților români care au eliberat Basarabia de sub ocupația URSS.

Ziua Națională, marcată și de românii din afara granițelor

Vineri, 1 Decembrie, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie vor avea loc două manifestări consacrate destinului tragic al românilor dintre Prut și Nistru. Se va rememora momentul după anexarea acestui teritoriu de către Uniunea Sovietică în 1940.

Vă așteptăm cu drag pentru a rememora împreună pagini dureroase ale istoriei noastre, pentru a omagia victimele deportărilor și a reflecta asupra prezentului și viitorului”, îndeamnă organizatorii.

Ziua Națională a României la Orhei

Dragi români basarabeni! Orheiul a fost printre primele localităţi care au cerut Unirea Basarabiei cu România, în 1918. Tot în Orhei a existat una dintre cele mai puternice mişcări de rezistenţă naţională în perioada sovietică. Membrii acestei mișcări au plătit cu viaţa pentru a păstra neştearsă identitatea românească.

Astfel, de Ziua Națională a României, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” vă invită la un Marș al Unirii. Haideți să sărbătorim împreună Ziua de Aur a istoriei românești!

Vă așteptăm la ora 14:00 la Biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, de unde vom porni în marș spre Monumentul lui Vasile Lupu.

Să demonstrăm că Orheiul simte românește și vrea să revină acasă în cadrul ROMÂNIEI MARI!”, se arată în descrierea evenimentului.

Marș dedicat Zilei Naționale a tuturor românilor, organizat de un grup de unioniști

Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 15:00 în fața Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Marșul va avea traseul prin fața ambasadelor Rusiei și Ungariei și se va încheia în fața monumentului ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Piața Mare Adunări Naționale.

„Marsul Unirii” sub egida Alianței pentru Centenar (Sâmbătă 2 decembrie, ora 14:00)

Așa cum am fost obișnuiți în fiecare an, organizațiile unioniste își unesc eforturile pentru a marca Ziua Marii Uniri și Ziua Națională a tuturor românilor printr-un eveniment de mare amploare. Traseul marșului va fi anunțat înainte de începerea evenimentului pentru a evita anumite provocări.

Totodată, contingentul Armatei Naţionale va participa la Bucureşti la Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României.

Plutonul moldovenesc, format din 33 de ofiţeri şi subofiţeri ai Companiei Gărzii de Onoare, va defila pe sub ”Arcul de Triumf” din Bucureşti alături de militari din Bulgaria, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.

Republica Moldova participă la parada militară din România începând cu anul 2014.

Citește aici: https://deschide.md/ro/stiri/social/22219/Cum-va-fi-s%C4%83rb%C4%83torit%C4%83-Ziua-Na%C8%9Bional%C4%83-a-tuturor-rom%C3%A2nilor-pe-malul-drept-al-Prutului.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here